ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Китай категорично ще се отвори: как Китай посрещна смъртта на 68 годишния бивш премиер Ли Къцян

Борислав Сретков  01.11.2023

“Раят наблюдава какво правят хората. Небосводът има очи”

(цитат от словото за сбогуване на Ли Къцян през март 2023 с 800 колеги в Държавния Съвет на Китай)

На 27 oктомври, рано в петък по време на ваканционно посещение в Шанхай внезапно почина, бившият премиер, номер 2 в китайската държавна йерархия (2013-2023) Ли Къцян (Li Keqiang). Този високо образован и умен китаец, една от ключовите фигури през 21 век в Китай и Азия, определено заслужава и нашето внимание.

“Той винаги ме поразяваше с огромната си отдаденост за развитието на Китай, с интелектуалната си забележителност, с висшето експертно разбиране на китайската икономика и това, как Китай би могъл да учи от добрите международни практики в управлението на икономиката.” ( 28.10.23 Берт Цимерман, директор на Института за Източна Азия).

Ли Къцян е роден през 1955 г. в семейство на среден служител в Източната провинция Анхуи (Аnhui). Той е образован юрист и има докторска степен по икономика от Пекинския университет. Но нека отбележим, че през 2007а той влиза в Постоянния Комитет от 7 члена в Политбюро на ККП. Заема поста на заместник-премиер, като е лансиран от тогавашния президент на Китай, Ху Зинтао (Hu Zintao). И двамата принадлежат към мощната и динамична група на младежкото движение (“Комсомолците-технократи”) в китайската компартия. И двамата са били председатели на това движение. Важно е да се знае, че през 2007 година за член в Политбюро и ядрото му от седем души (разширеното Политбюро на ККП

включва 24 членове) е приет и Си Цзинпин. За да има известна яснота, трябва да знаем, че за неговата кандидатура лобират бившия президент Цзян Цземин (Jiang Zemin) (1993-2003) и влиятелни фигури от ЦВК (Централна Военна Комисия) на Китай. Случайни кадрови придвижвания на тези политически нива няма по света. Но още по-интересното в тази кадрова констелация е, че през 2012 година, Ли Къцян е главният конкурент за президентския пост на Си Дзинпин. Последният печели в гласове между споменатите фракции, а Ли Къцян поема 2013а тежкия и неблагодарен пост на премиер на Държавния Съвет, което е нещо като разширен Министерски съвет по нашите понятия. И остава на този пост цели десет години до март 2023а. По дефиниция Държавният Съвет в Китай включва министър-председателя, неговия първи заместник, държавните комисари, всички министри, председателите на комисии, председателя на висшата Сметна палата и нейния генерален секретар. Премиерът представлява правителството в в изпълнителното бюро на Националното събрание на страната - парламента. От създаването на КНР през 1949а до смъртта си през 1976а на този пост е легендарния и много кадърен политик Джоу Енлай.

Ли Къцян е знакова фигура в управлението на китайската икономика. Той имаше железния имидж на силен, компетентен икономист, работохолик и прагматик, отдаден изцяло в мениджмънта на цялостния живот и стопанство в Китай. Като премиер, той наследява сложна обстановка, след трилионната финансова програма на своя предшественик Вен Жябао (Wen Jiabao), спасяваща огромни негативни последствия от глобалната финансова криза през 2008-2009.

Ли Къцян става автор на китайската икономическа политика, носеща и неговото име в абревиатурата - “Ликономикс - Liconomics”. Тя бе основана на три кита: никакво допълнително стимулиране, снемане на нивото на дълговете и провеждане на структурни реформи. Целта е да се овладее и стабилизира икономическия ръст в страната на нива 5 до 6% годишно. Особено в периода 2015-2019. В качеството си на премиер, той лично ръководеше държавната политика за приоритетно развитие на високите технологии и стабилното развитие на местното потребление. Разбирай - китайския локален пазар. Ли бе човекът, който всяка година представяше и защитаваше пред Националното Събрание сложния и обхватен бюджет на страната.

В Държавния Съвет той работи в силен екип от топ експерти и реформатори-технократи като Лу Живей (Lou Jiwei) финансов министър, Джоу Ксяхунан (Zhou Xiaochunan, гуверньор на Националната Банка и Гуо Шукин (Guy Shuqing), главен Регулатор на банковата система. Днес всички те отсъстват от топ мениджмънта в Китай…

Но нека се върнем назад в младежките години на Ли Къцян. През 1974 г., в края на Културната Революция той принудително е изпратен със свои връстници да упражнява ръчен труд в китайското село. Такава е съдбата на много китайски младежи. Джони Лау (Johnny Lau), известен политически коментатор от Хонг Конг и с богата журналистическа дейност през 1980те в Китай, пише за този период на Ли така: “Ли е споделил в медиите по-късно: аз нямах никакви екстравагантни надежди. По това време прекарвах основното си време в усилен труд с мои приятели от селото, в борба за оцеляване.” Той оцелява и когато през 1977а отварят отново учебните заведения в Китай, Ли полага кандидатски изпити в университета. Попада не къде да е, а в елитния, със световен авторитет Пекински университет. Той завършва бакалавър по право и след това защитава докторска дисертация на тема

“Структурен анализ на китайската икономика”. Научен ръководител е легендарният китайски икономист Ли Жининг (Li Yining), поставил основите на реформата в държавните компании като акционерни дружества и възобновяването на китайския фондов пазар. За качествената си докторска работа, Ли получава наградата за Икономика “Sun Yefang”.

 В Пекинския университет Ли има щастието да бъде обучаван и от друг водещ китайски учен - Гонг Ксиянгруи (Gong Xiangrui). Последният е образован във Великобритания и е топ експерт по западната политическа и административна система. Под негов надзор, Ли Къцян превежда заедно с няколко състуденти книгата на британския съдия, лорд Alfred Denning - “The Due Process of Law”.

Знае се, че през 1986 година Ли е участвал в студентски демонстрации в столицата на провинция Хефей. Той е известен и с това, че е изиграл ръководна роля при въвеждането на изборна система в студентската организация на Пекинския университет. Подобни моменти в неговия биографичен път и кариера не са единични и той често бива характеризиран от местни и чужди журналисти като политик с демократични възгледи и борец за тези ценности.

От позицията на партиен секретар на провинция Ляонинг (Liaoning), Ли има куража да даде публичен верен и смел отговор срещу тежко изявление на американския посланик в Китай през 2007a. Последният пише, че “БВП на Китай е man made, unreliable and thus for reference only - стъкмен от хора, ненадежден и служи само за референция”. Ли Къцян открито му дава съвета: “вместо това да погледне към други три пакета от данни - потреблението на електрическа енергия, обемът на железопътното карго и стойностния обем на банковите кредити в страната.” В последствие тези три икономически индикатора добиха известност като “Индекс Ли Къцян” и се считат и до днес за важна мярка на китайското икономическо състояние. Много експерти оценяват този индекс като по-динамичен и по-точен способ за схващане на икономическата реалност в Китай, от числото на брутния вътрешен продукт.

Но как бе отразена смъртта на 27 октомври, петък? В емисиите си от петък нито една основна държавна китайска медия не е посочила случая под водещо заглавие. Вместо това фокусът е бил върху срещата на Си Дзинпин с губернатора на Калифорния, Gavin Newsom. Едва привечер, агенция Синхуа публикува съобщение за кончината на Ли Къцян, отбелязвайки сърдечен удар за причина и класифицирайки случката като “значима загуба”, с добавка, че “и след пенсионирането си през март 2023, Ли е продължил да допринася за националното развитие и конструирането на чисто правителство, както и в борбата срещу корупцията.” Вечерните новини на държавната телевизия отбелязват смъртта на трето място - след среща в Политбюро и тема с актуалния премиер.

Но хората в Китай тъгуват за обичания от тях бивш премиер. В двете основни социални платформи - WeChat и Weibo милиони китайци изразяват своя шок от новината за загубата на този популярен политик, известен със своята откритост и близост до обикновените хора. Само за по-малко от два часа, над един милиард посещения биват отчетени в тези два портала. Изказват се много мнения и обещания към починалия  Ли, че народът ще продължи да настоява за отворен Китай и за постоянен контрол върху правителството. В специален материал в китайско списание, Ли Къцян е описан като “спокоен и стабилен, смел разбивач на стени и като Генералния Директор на Китай”.

Някои са тъгували в социалните мрежи за Ли, пускайки лиричната китайска песен “За съжаление Не Ти”. Изказват се подозрения, че това е преднамерена заигравка, че вместо Ли, би могло да бъде загубен някой друг китайски лидер.

 По WeChat е пуснат пасаж от последното му изказване пред Министерския съвет от 2023 година: “Силата на правителството идва от хората. Политиките трябва да се прилагат по такъв начин, че да посрещат очакванията на хората… Формулирането на важни политики в Държавния Съвет рефлектират гласа на хората и властта на хората… и хората в китайската комунистическа идеология се смята, че са водещите играчи в политиките”.

Запитан през март т. г. от японски журналист, дали “Китай не увеличава натиска върху частните компании със своите амбиции за общ просперитет”, Ли е отговорил:

“Аз твърдо мога да Ви кажа, че без значение, как би се променила международната политика, Китай категорично ще се отвори. И водата в Жълтата Река и в река Янце няма да потече в обратна посока.”

През 2022а при поклонение в чест на Дън Ся Пин в Шенген, Ли Къцян е изнесъл ненаписано слово пред тълпата казвайки: “ Реформите и отвореността ще продължават.”

През 2020 Ли официално е казал, че “600 милиона китайци печелят по-малко от 1000 юана (140$) месечно, добавяйки, че пандемията допълнително е влошила тяхната битка в живота.

 По време на пресконференция през март 2022 г., дни след руската инвазия в Украйна, Ли Къцян апелира за незабавно спиране на бойните действия, без да спомене “легитимните притеснения за национална сигурност” у Москва. Нещо официално декларирано два дни преди него от външния министър на Китай.

Джеймс Цимерман, бивш шеф на Американската Търговска Камара в Китай пише в Туитър: “Обучен адвокат, Ли се считаше за умерен глас и препоръчваше икономически реформи. Разглеждаха го като прагматичен лидер и по-малко идеологически отколкото клана около Си Дзинпин”

 Ключови думи в текста при сбогуването на Ли през месец март т. г. с 800 свои колеги от Държавния съвет са: ” Раят наблюдава какво правят хората. Небосводът има очи.” Те имат двойствена конотация. Tian (Heaven - Рай) е ключова концепция в източните философии. Tian съществува над обикновените смъртни и е място, където лошите дела биват заклеймявани. Тези силни думи са една препоръка към главните служители в правителството, с които е работил до сега. Подтекстът е: Небосводът наблюдава вашата прекрасна работа, продължавайте така и при новия премиер!Мнозина смятат, че тези думи на Ли Къцян подсказват и за един негов скептицизъм не само по отношение на голямата концентрация на власт в Политбюро на ККП под всемогъщата хватка на Си Цзинпин, но и едно незачитане на наложена в управлението на Китай традиция.

За да има относителна яснота, какво означава голяма част от гореизложеното, би трябвало да се обърнем към истински познавачи на Китай, които добре познават  една вътрешна властова игра в Пекин. През последните 10 години тя се наричаше “Войната Север-Юг”, която се играе на терена в “Затворения Град” на властта в Пекин - Zhongnanhai. Тук на територията на бивша имперска градина работи комплексния партиен и правителствен топ елит на Китай. В така наречения “Южен Двор” се намират сградите с кабинетите на ЦК на ККП начело със Си Дзинпин. В “Северния Двор” се помещават офисите на Държавния Съвет - правителството, формално ръководено до скоро от Ли Къцян. Експерти твърдят, че отношенията между тези два “Двора” винаги са били деликатни, но след започването на ерата “Си”, “Южният Двор” взема връх. Смята се, че през 2016 година партийното крило печели играта “на теглене на въже”. През същата година на челната страница в партийния орган Peoples Daily излиза голяма, анонимна статия. В нея се критикува политиката на Liconomics  и текстът изпраща шокови вълни в Министерския съвет. Автор на статията е членът на Политбюро и близък приятел на Си, икономистът Луи Хе (Lui He). Тази пряка критика подкопава мощта на екипа в Държавния съвет (Министерски съвет) и води до прехвърляне на повече власт в ръцете на Си Дзинпин. От този момент на 2016а, “играчите” в глобалната световна властова игра знаят, че политиките на Ли Къцян отиват на заден план.

А това, че Ли Къцян е имал много поддръжници и фенове не само в “Северния Двор”, но и в цял Китай е ясно за всички. И за да бъде пълен сценарият, в деня на последната реч на Ли и неговото пенсиониране от поста премиер, държавната китайска телевизия показва в централните вечерни новини, как всички партийни секретари от всички организации, включително от Държавния Съвет, са предали своите доклади директно на Си Дзинпин. Китаисти подчертават, че такъв механизъм на работа и управление в страната е бил немислим преди ерата на Си и е пряка демонстрация за концентрацията на власт в един кабинет в ЦК на ККП. С встъпването в длъжност на новия премиер, Li Qiang (без стаж и опит в Министерски съвет) е стартиран и лансиран нов план за реформа на партийните и държавни институции, който не крие, че се цели вземането на решения за политиките и тяхното прилагане да става директно от ръководството на ККП. Има и обосновка, че така нещата ще се прокарват в бъдеще по-бързо. И ако “Северния Двор” не възразява, всичко би било по-ефективно.

Освен Ли Къцян, през март т. г. поста напуска и първият вицепремиер Hu Chunhua, считан за негов наследник и приемник. Напускат и всички останали заместник премиери и редица други важни фигури от неговия екип.

Повечето синолози знаят, че през 21 век, при вземането на решения за комплексни икономически политики, китайското правителство винаги е събирало, анализирало и дискутирало, вземайки пред вид различни сериозни доклади със съответни предложения и мнения от местните провинциални правителства, големите общини, градове, тинк танк институти и други заинтересовани институции от страната. И по дефиниция, само след горещи дискусии и добро обмисляне и разчети се формулира политика, която се прилага. Този технологичен процес на управление явно вече се променя, но изглежда и буксува.

 Познавачи на Китай пишат, че бюрократите от местните правителства в Китай са по правило обезпокоени от това, каква реакция би предизвикало у Си Дзинпин, каквото и да е тяхно предложение. Тези реформи създават вече страхове за изразяване на едно реално мислене или инициативи, а за изказване на възражения по държавни политики въобще не може и да се говори. Преобладаващи мнения са, че това е ясна тенденция в Китай и в момента тя се задълбочава. Но нека изчакаме и видим каква би била инициативността и особено мотивацията на средните и ниски управленски нива в страната и в конкретната реализация на китайските политики, премерени с “Индекса Ли Къцян” да речем към края на 2024 година, която в много аспекти се очертава като изключително тежка за съвкупния глобален свят.

Taisu Zhang, професор в Университета Йейл, САЩ пише на 27 октомври в Туитър: “По принцип възразявам срещу конспиративни теории, когато става въпрос за висшата китайска политика и вътрешните дела на партийното ръководство. Аз ще продължа да спазвам това въздържане и в сегашния случай с Ли, но трябва да призная, че когато чух за първи път новината, бях подложен на изпитание.” 

“Главно поради непрозрачността, външният свят няма начин да разбере какво точно става понастоящем в Китай. Ние бихме могли да го разберем едва в бъдеще като едно историческо събитие.” (Johnny Lau, дългогодишен политически коментатор, Хонг Конг)

31.10.2023

 ⁎/ Борислав Сретков е автор на книгите „Защо и как Китай“ и „Китай 2018 –2019 г.“, издадени в София съответно през 2018 и 2020 г., както и на две уникални книги за Карл Маркс и за Парите, Инфлацията и Игрите на финансовите пазари, за които има публикации в нашето издание expert-bdd.com. Икономист по образование с богат опит във външноикономическите отношения и управление на фирми. От 2000 –та година живее и работи в Берлин и Брюксел.

 

 

CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  02.11.2023