ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Генералски кадрил сред военното командване в Китай– корупция, шпионаж и тайната на възхода на Си

Борислав Сретков, 06.11.2023

Всъщност началото на най-голямата чистка в Китай сред военните от десетилетия насам бе обявена още в първия понеделник на август т.г. С едно кратко съобщение бе отстранен командващия Ракетни войски на страната генерал Li Yuchao, който не бе се появявал от няколко седмици. Заедно с него, върховния командващ на китайските ВС, президентът Си Дзинпин, уволни и заместника по политическите въпроси на тази може би най-важна част от китайската военна машина. Тя включва наземно базираните балистични, хиперзвукови и крилати ракети - с ядрен и конвенционален заряд. Както и Космически войски на Китай. Изтече информация, че Li Yuchao и още двама водещи офицери са обект на разследване, между тях е и командващия на Космически войски, принадлежащи към тази военна конфигурация.

Това, че президентът уволнява едновременно командващия и политическия командир на тази най-важна бойна формация е екстремно необичайно действие. Не на последно място защото под командването на първите двама офицери се намира и ядрения арсенал на Китай. Известно е, че китайският президент е вложил през последните 10 години големи ресурси в изграждането и развитието на Ракетни войски на страната. За него “те заемат централно място и имат ключово значение за бъдещи конфликти.” През 2016 година Си Дзинпин издигна значението на този вид въоръжени сили в йерархията на китайската Народно-освободителна армия. Обявената цел бе: “Китай да се превърне във велика сила и да е готова да застане срещу властващото военно присъствие на САЩ в региона.”

В периода 2018-2022, Ракетни войски на Китай са се увеличили с 35%. Това е впечатляващ ръст на фона на актуалните кризи и икономически проблеми в страната. Но Китай разполага днес с най-голямата и най-разнообразна ракетна програма в света ! И за разлика от САЩ и Русия, Китай не е обхванат с договори за ограничаване броя на своите ракети със среден и далечен радиус на действие. За Китай това е едно стратегическо, асиметрично предимство.

През месец август, висш офицер от ВМС на САЩ писа, че “ PLARF - People's Liberation Army Rocket Force - подлагат на най-висока заплаха американските военноморски сили в региона на Индо-Пасифика.” И това играе първостепенна роля във всички сценарии около една възможна война за Тайван.

За този необичаен кадрови земетръс текат различни неофициални обяснения. Две от тях излизат на преден план: Корупция и Шпионаж. Лансиран бе и вариант, че тези уволнения са следствие и имат връзка с уволнението и внезапното изчезване на външния министър Qing Gang. За неговото отстраняване от поста, след като бе назначен лично от президента в качеството му на доверено, лице курсират четири причини. Но нашият фокус е върху генералския кадрил.

Вестник South China Morning Post развива тезата “Корупция”. Тази тема е най-срещания повод при редицата уволнения налагани от Си Дзинпин. Не е тайна, че зад тази “завеса” често се прикриват различни афери или недостатъчна лоялност към самия президент на Китай. По тази версия на вестника се прокрадват сведения, че се водят разследвания срещу:

-     бившия министър на отбраната Wei Fenghe

-     Zhang Zhenzhong, зам шеф на централното щабно управление в ЦВК

-     Генерал-лейтенант Shang Hong, заместник командир на Силите за Стратегическа подръжка и командващ Космически войски

Втората теория е “издаване на тайни”. Тази теза е лансирана от вестник Financial Times, Англия: “Чужди официални лица разполагат с поверителна информация и вярват, че срещу двама китайски генерали се води следствие за предаване на военни тайни”. Тази теза предизвиква неудобство в Пекин, ако се отчете едно скорошно изказване на шефа на ЦРУ, Бърнс, че “неговото ведомство постига напредък в усилията си да изгради отново своята мрежа от информатори в китайския държавен апарат.”

 Но причините за тези резки уволнения не са толкова важни, колкото последствията от тях. Да се опитаме да анализираме какво показват новите назначения в Ракетни войски? За нов командващ е назначен неизвестния Wang Houbin. Той бе заместник командващ източно-южните ВМС на Китай от 2020 година.

Hu Xisheng е новият на политическия пост и идва от позиция на зам-политически комисар на китайските ВВС на Южния ТВД. Освен това е член на ЦК на ККП. Елементарният извод би ни показал, че назначаването на офицери идващи от района около Тайван и съответно Южно-Китайско море са, че тези две дестинации остават в главния фокус на китайските въоръжени сили.

И второ, и единият (ВМС) и вторият(ВВС) идват от периферията и застават на върха на една централна единица в народно-освободителната армия на Китай. В тази връзка има интересен коментар, че този кадрови ход на Си Дзинпин напомня на една негова фраза от последния конгрес на ККП: “Времето на различните фракции отмина.”

Но нека се върнем малко назад във времето. След пребиваване един мандат на поста вицепрезидент на Китай, през ноември 2012 Си Дзинпин е избран за генерален секретар на ККП и едновременно за председател на Централната Военна Комисия - ЦВК. През следващата година става и президент, поемайки всички три управленски поста в държавата. Той е готвен за последния пост няколко години, като се пише, че е преминал и няколкомесечен курс на обучение във Висшата партийна школа на ККП. Политически анализи по Китай сочат, че издигането му за генерален секретар на партията е било лансирано от влиятелната група около бившия президент на страната Цзян Цземин, което е логично. Няма как да седнеш изведнъж зад голямото бюро без да ти отворят вратата на кабинета. Изборът му за председател на ЦВК е бил тотално подкрепен от фракцията на военните в Китай, която по традиция се счита за много влиятелна още от създаването на КНР през 1949. Не е без значение и факта, че Си принадлежи към елитната група на “втора генерация Червени” или така наричаните “Принцчета” в Китай. За деца на революционери в Китай има и друг термин: zilaihong - “Червен роден”. Това са синовете на старите революционери около Мао, които се борят и създават Китайската Народна Република. С назначаването на Си през 2012, тази група овладява една приемственост в управлението на Китай, с корени от 1949 и властва до тази година - 2023а. Нишката е дълга, но видимо и много здрава, жилава и непробиваема.

Си Дзинпин е син на Си Жонгксун (Xi Zhongxun), член на Компартията от 1928, член на групата на старите революционери. Член на разширеното Политбюро при Мао Дзедун и до 1962 заемал поста на заместник министър председател, отговарящ за културата. През същата година бива отстранен от всички постове и осъден на принудителен труд в завод, а съпругата му на тежък принудителен труд. Причината: бащата се е застъпил за издаването на един роман, който Мао оценил като лош. По време на Културната революция той е бит, влачен по улиците и до нейното приключване прекарва под арест в едно военно поделение. През 1980-те е възстановен в партийната йерархия и няколко години е губернатор на важната южна провинция Гуандонг. През 1960-те синът Си остава сам и прекарва живота си на улицата. Бил е разпитван от хунвейбини и заплашван със смърт. По-късно избягва на село, където работи тежък труд на полето, в животновъдството, живял е в пещера. От 1965 в продължение на 7 години прекарва в борба за оцеляване и училищата в Китай са затворени. Си е роден на 15 юни 1953. През 1974 влиза в китайската комунистическа партия, за което е кандидатствал десет пъти. От 1975 до 1979 е студент в химическия факултет към елитния университет Тсингуа в Пекин. Двадесет години по-късно защитава докторат по право.

След приемането му в партията в живота на Си има един друг ключов момент, който има определена връзка с неговата изключителна кариера. Известно време той е бил личен секретар на министъра на отбраната на Китай, една “дребна” подробност, за която не се знае много. А в периода 1979-1982 Си работи в отдела на Генералния Щаб на армията към Държавния съвет на КНР и в Централната Военна Комисия (ЦВК). Семейната му биография и точно тази стартова позиция още на 26 години, са големия трамплин по стръмния път нагоре до Върха. Така той е бил задвижен да стане зам. кмет на град Ксямен в провинция Фудан, поемайки постепенно и поста на заместник партиен секретар на цялата провинция, а през 2000 година става и неин губернатор. През 2002 е преместен за губернатор на провинция Женян, а след това през 2007 е назначен за партиен секретар на Шанхай. Град от който стартират към върха всички шефове на Китай от Мао до Си Дзинпин. През същата 2007 Си е избран в постоянната комисия на Политбюро на ККП и през 2008 става вицепрезидент на държавата. От този момент той се счита за приемник на партийния и държавния пост. Личното ми мнение е, че “Пътната карта” до 2007 и след 2012 е била чертана и писана и без той да е участвал в тази творба, в ЦВК на Китай. Възможно е и да греша? А тази “Пътна карта” се подкрепя от силовата кадрова “нишка” - Дън Сяопин, Цзян Цземин и групата на “родените Червени”, внимателно отглеждана от тях.

Веднага след издигането като генерален секретар на ККП Си Дзинпин официално поставя няколко приоритетни задачи:

-     Да се стои на власт

-     Да се запази ръководната роля на Партията

-     Да се консолидира Единството на китайската родина, разбирай обединението с Тайван и Хонг Конг

-     Доизграждане на силна икономика, като база за управление на държавата и народа

-     Укрепване на сигурността на Китай и развиване на глобалната експанзия на  първо място в Азия и налагане на върховенство там, а в по-далечна перспектива и в целия свят.    

Още на първото заседание на Политбюро през 2012, Си Дзинпин обявява война на корупцията. Близък негов приятел и стария опитен апаратчик Wang Quishan, “дясна ръка” още на министър-председателя Зу Ронги, е инкорпориран в Политбюро за отговарящ по финансите на Китай и лично изважда на светло досиета на корумпирани партийци и ръководители в централния апарат и в провинциите. Тогава и започва първата вълна на антикорупционна кампания и сериозна чистка сред висшите военни. Под дисциплинарните му удари попадат 82 генерали от ВС.

С избирането му за Председател на влиятелната Централна Военна Комисия, Си веднага издига лозунга: “ Слушайте и следвайте партийните заповеди!” Някои са интерпретирали тези думи с подтекст, “че в момента военните не са следвали партийни заповеди.” Но има и такива, които директно възприемат този лозунг като зов за абсолютна лоялност към него лично.

И като, че ли целият този невероятен екшън започвана през това лято 2023 с изчезването от сцената на министъра на отбраната, заемащ и най-високия пост на военен съветник в държавата - Ли Шангфу (Li Shangfu). Той бе видян за последен път на 28 август на срещата по Сигурността Китай-Африка. Ли бе назначен през март т.г., за министър, с личното одобрение на президента на Китай. Интересното е, че кандидатурата му е била лансирана от близкия висш генерал и топ военен деятел, един от двамата заместник председатели на ЦВК - Zhang Youxia. До този момент Ли е бил шеф на Управлението в ЦВК отговаряща за доставките на въоръжение и бойна техника за ВС. Този пост е бил поел от Zhang Youxia през 2017 година. Самият той е наложил се технократ и е ръководел цялата Космическа програма на Китай, включително успешната Лунна програма, донесла кацане на луната през тази година. Небивал успех за Китай.

През 2004, по стар план на Джоу Енлай, Китай започна така наречената 4-та модернизация на Въоръжените Сили и като военен инженер-технократ, Ли Шангфу работи на ключови позиции в нейната реализация. След 2014 е пряко отговарящ за доставките на ракетни технологии от Русия, поради, което през 2018а , Ли Шангфу е обложен с тежки индивидуални санкции от САЩ. Сътрудничеството с Русия е в областта на хиперзвукови и крилати ракети, както и бойни самолети и двигатели за подводни лодки. Независимо от това, му възлагат през 2023 военното министерство. През октомври м.г. той влиза и под номер 6 в изпълнителния 7-членен комитет на ЦВК. Интересно е, че през април 2023 Ли Шангфу първо посети Русия, където остана само един ден, а след това прекара 3 дни в Белорусия при Лукашенко за разговори и посещения на военни поделения. В момент, когато Кремъл бе обявил разполагане на ядрени оръжия в Белорусия…

Защо всичко това има измерения на земетръс и протича по сценарий на екшън и сюжет за филм. Китайският военен министър и държавен съветник по отбраната изчезва, пропуска планирана среща с командването на ВМС на Сингапур, отлага се важна среща на 7 и 8 септември с военното ведомство на Виетнам. Накратко - военната дипломация на Китай е блокирана и по въпроса се мълчи.

На 29 септември, японският журналист и познавач на Китай, Y. Tajima писа: “Измина точно месец и китайският военен министър не се появява в публичното пространство, което засилва спекулациите относно неговото пребиваване и задържа китайското военно сътрудничество с партньорите”. Други коментатори добавят, че на фона на увеличилото се напрежение и във военната сфера между САЩ и Китай, Пекин търси с реверанси, известни компенсации при утвърдени партньори като Русия и Пакистан, но и към приятелски съседи като Лаос и Камбоджа. Но страната няма действащ военен министър?

През септември се появи съобщение в социалните мрежи от бившия посланик на САЩ в Токио Раам Емануел, че Ли Шангфу е поставен под домашен арест. А след това Ройтерс добави, че той се разследва за покупки на военна техника. Едва на 24 октомври, Пекин излезе с официално съобщение, че военният министър е освободен от длъжност с решение на Националното Събрание (парламента) на Китай. В съобщението не се казва дали е назначен нов министър?

Има спекулации, че свалянето по този начин на военния министър е свързано и с изтичането на военна информация. А друга една версия е, че той има конфликт с китайската военна индустрия. Но официалната версия е свързана с това, че през юли 2023 в Управлението за доставки на въоръжение и бойна техника е започнало голямо разследване и проверка за нарушения в сключените след септември 2017 договори за доставки. Ли Шангфу е поел ръководството на управлението през месец октомври 2017. Работи се по постъпили сигнали за нередности. Това, че в договорите за доставки от Русия е имало корупционна съставка е извън всякакво съмнение. Но това не изглежда, че е основната причина за този невероятен земетръс. Като отчетем, че на практика цялото военно командване е попаднало под следствие, двама военни министри, генерали от ЦВК, командването на Ракетни войски и ядрения арсенал в Китай, на Космически войски, всички са изправени на обвинителната скамейка. Нещата би трябвало да са невероятни дълбоки и сериозни. Не изключвам, и че е закупувано оскъпено, модерно въоръжение - бойни самолети и високоточни ракети, които в някаква степен не отговарят на заявеното качество. Големият скандал в Русия с арестуваните конструктори на прехвалените руски ракети “Кинжал” е сигнал и в тази посока на мисли. Такъв един вариант на нередности би тежал на порядък повече, отколкото “делката” на няколко десетки милиона? Възможен е и варианта, с огромни размери на изтичане на чувствителна информация, на фона на изключително напрегнатите двустранни отношения със САЩ. С назначаването на санкционирания Ли Шангфу за министър, всякакви контакти и обмен между китайското военно ведомство и Пентагона бяха просто замразени, поради едностранното условие на Пекин към Вашингтон, санкциите срещу военния министър да бъдат снети. Но не са?

Има голяма загадка в тези мащабни турболенции и не може да знаем, дали засегнатите в този екшън лица, не са само върха на айсберга. Защото до 2017 председател на Управлението за военни доставки към ЦВК е бил именно Zhang Youxia, 73 годишен близък съмишленик на китайския президент. Си го е оставил на поста зам. председател на ЦВК  не само, че му е верен съветник, но и поради факта, че и той принадлежи към групата “роден Червен” и е ключов играч в осъществяване на контрола върху военната фракция. Zhang командва управлението за военни доставки до 2017 година, но ревизията не навлиза в неговия период като шеф. Някои смятат, че има нещо мистериозно, защо в тази невероятна неразбория, за главна жертва се избира само военния министър Ли? Защото текат мнения, че позицията, която е заемал и заема Zhang, априори го правят най-малкото частично виновен и съотговорен за всичко, което се случва. Но опитният генерал Zhang Youxia, признат герой от китайско-виетнамската война 1979, присъства на празничния прием на 28 септември и по всичко личи, че е извън опасност. За Си Дзинпин той е професионален военен, създаващ стабилитет и носещ аурата на “принцче и втора генерация Червен”. На този банкет присъства и ветеранът и герой от ВС на Китай, 94 годишния Chi Haotian, независимо, че е в “Тройката” от порицаващи критици на закритото заседание в Baideihe. Останалите двама - говорителят Zeng Qingdong и влиятелният Zhang Deijan не са сред поканените. Отсъстват и двамата последни министри на отбраната, без да е назначен нов такъв, както и редица разследвани генерали. Отсъствието от банкета на военния министър до март 2023 - генерал Wei Fenghe, 69 годишен също не е случайно. Нито е случайно, че преди да стане военен министър, той е бил командващ Втори Артилерийски Корпус на ВС, предшественика на Ракетни войски и е наблюдавал ядрения и ракетен арсенал на Китай? Явно около тази важна единица в китайските ВС и ядрената военна доктрина има някаква дълбока мистерия, която не би излязла на бял свят и в бъдеще?

“Големият въпрос е: какво се надява да постигне Си с голямата чистка? Си Дзинпин търси да циментира своята властова хватка чрез лоялни военни. Сред тях се появява една колективна група от основни фракции. Разделяйки преднамерено тази група от вътре и създаване между фракциите на конкуренция един срещу друг, основана на лоялност лично към него, Си се опитва да създаде силно групиране на военни, което предполага абсолютна лоялност. В този смисъл Си Дзинпин разгръща една древна стратегия, използвана някога от китайските императори. Китайският император често е назначавал двама равностойни военни съветници, обличайки и двамата с най-висок пост така, че двамата да се конкурират постоянно.” (Японски експерт по Китай, септември 2023)

Коментарът на синолог, познаващ “кухнята” в китайския управляващ елит е: “ Генералите Chi Haotian и Zhang Youxian са били поканени на приема на 28 септември защото  китайските военни са източника за невероятната политическа мощ на Си Дзинпин. Без подкрепата на военните, Си никога не би бил там където се намира днес. И благодарение в голяма степен на военните, той успя да си осигури безпрецедентния трети мандат като генерален секретар на ККП през октомври 2022.”

5 ноември 2023

Борислав Сретков

 

 

 

CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  08.11.2023